Na cholerę Ci morele? Chyba, że…


morele

Olej z pestek moreli i suszone morele BIO ORGANIC

Morela na części

Piękny słoneczny kolor i słodko cierpki smak, stawia morelę na miejscu idealnego owocu do dżemów i wypieków. Właściwości odżywcze miąższu, wspierają dietę i organizm, a najważniejszy jej rdzeń, czyli pestka, jest brana pod lupę, z uwagi na szeroki zakres korzyści zdrowotnych, jakie niesie stosowanie pozyskiwanego z niej oleju.

Co robi ta morela?

Zobacz więcej

Rozmyta perspektywa świata, suche oczy lub osłabione widzenie po zmroku?

Prawdopodobnie potrzebujesz uzupełnić niedobory witaminy A.

W całkiem przyjemny sposób można to zrobić jedząc morele. Zawarte w niej, doskonałe źródło witaminy A, na niemalże cały dzień zapotrzebowania, znajdziesz w filiżance suszonego owocu. Tylko tyle i aż tyle.

Dodatkową porcję znajdziesz min. w marchewce, jarmużu, szpinaku.

Chroni wątrobę

Narząd ten, stanowi największy, wewnętrzny organ w ciele człowieka, do jego zadań należą – produkcja białek pomagających w krzepnięciu krwi, rozkładanie tłuszczów do wytworzenia energii, oczyszczanie organizmu.

Niektóre badania sugerują, że owoce moreli, wpływają korzystnie na zdrowie wątroby i mogą nawet chronić ją przed chorobami.

W badaniach na zwierzętach, opublikowanych w British Journal of Nutrition, morela wykazywała działanie ochronne dla wątroby, ograniczając jej stłuszczenie.

Inne badanie, przeprowadzone w Turcji na szczurach z usuniętym fragmentem wątroby, i karmionych suszoną na słońcu organiczną morelą, wykazały zwiększony proces regeneracji tego organu.

Do tego dieta przeciwzapalna, zmniejszenie ilości stresu, zwiększenie aktywności fizycznej, również wspiera funkcjonowanie wątroby.

Reklama

Pomoże Ci wyregulować regularność wizyt w toalecie

Sięgając po świeży owoc, w jednej filiżance znajdziesz ok 12 procent swojego dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Jeśli chcesz schrupać słodkie pestki, 20 procent błonnika, jest w ¼ filiżanki.

Jeszcze więcej błonnika – wprowadź do diety rośliny strączkowe, nasiona, orzechy i oczywiście warzywa plus owoce.

Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy

Poza ogromem ważnych mikroelementów, morele zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy – związków, chroniących przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniem komórek. Mogą również zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych, jak choroby serca i nowotwory.

Występujące w nich karotenoidy (beta-karoten, beta-kryptoksantyna, gamma-karoten) to rodzaje pigmentu o właściwościach przeciwutleniających.

Chcesz więcej? Dorzuć do szamy inne warzywa, owoce oraz zioła, jak kurkuma i kolendra.

 Gdzie kupić olejki eteryczne – Czyste. 

Zmniejsza stany zapalne

Reakcja zapalna organizmu, jest naturalną reakcją, wywołaną przez układ odpornościowy i służy jego ochronie przed obrażeniami, wywołanymi przez różnego rodzaju patogeny.

Chroniczne zapalenie, może siać w organizmie spustoszenie, zwiększając ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów.

Są badania potwierdzające przeciwzapalne właściwości moreli. Jej pestki uważane są za takie, które skutecznie mogą łagodzić stany zapalne. W badaniach na szczurach, które otrzymywały ekstrakt z pestek moreli, chronił on je przed wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

Dodaj zielone warzywa, brokuły, buraki, jagody, ananas i jesteś z przeciwzapalnością, za pan brat.

A pestki moreli i olej z jej pestek?

Ze względów odżywczych, nasiona moreli są podobne do innych orzechów. Poza zdrowymi tłuszczami, dostarczają błonnika i żelaza.

Są wykorzystywane na wiele sposobów. Nasiona moreli uprawianej w Środkowej Azji i w obszarach Morza Śródziemnego, zastępują nawet migdały, ponieważ mają słodki smak. Aromatyzowany ekstraktem z nich jest nawet likier Amaretto, a olej z nich tłoczony, używany jest do smażenia.

Słodkie nasiona moreli, zawierają bardzo małą ilość amigdaliny, która jest kontrowersyjnym składnikiem występującym w większej ilości w gorzkich pestkach moreli.

Spożywanie większej ilości niż 1-2 dziennie pestek gorzkich, związane jest z ryzykiem poważnych kłopotów zdrowotnych, ponieważ istnieje potencjalne zagrożenie wystąpienia działania toksycznego, związanego z rozkładem amigdaliny w organizmie, i uwolnieniu cyjanowodoru pod wpływem enzymów występujących w pestkach, co może przyczynić się do narażenia zdrowia na nieprzyjemne konsekwencje.

Problematyczne może okazać się niedostateczne informowanie konsumenta o rodzaju pestek, czy są słodkie czy gorzkie, i mimo iż słodkie pestki moreli mogą pozytywnie wpływać na poziom odporności i wspierać organizm w sytuacji wystąpienia infekcji, pod uwagę wzięty jest ich chemiczny składnik – amigdalina, i to czy ma jakikolwiek wpływ w terapii pacjentów onkologicznych.

Jeśli faktycznie ma, to co takiego jest w pestkach moreli?

W nasionach moreli, znajduje się wspomniana wyżej amigdalina, określana również jako wit. B17 lub laetrile (letril). Nadaje ona nasionom, gorzki smak. Znaleźć można ją również w gorzkich migdałach, pestkach jabłek, wiśni i czereśni. Wprowadzony do organizmu związek ten, przekształca się w cyjanek, który jest trujący i może działać toksycznie na organizm.

Zainteresowano się zastosowaniem nasion i możliwości wykorzystania jej w terapiach, ponieważ założono, że amigdalina przed przekształceniem się w cyjanek pod wpływem enzymów, jest w stanie zwalczać komórki rakowe, i niektórzy naukowcy podtrzymują tę wersję, badania jednak sugerują, że jest trochę inaczej. Jaka będzie konkluzja? Dowiemy się w przyszłości.

 Ryzykowne olejki eteryczne – słowo o bezpieczeństwie 

Wzmocnienie odporności

Nasiona moreli, zawierają właściwości, mogące spowalniać rozprzestrzenianie się infekcji w organizmie, ale dokładny sposób tego działania, nie jest jeszcze poznany.

Jedne z badań, sugerują że składniki amigdaliny mogą pobudzać system odpornościowy do aktywności, powodując statystycznie istotny wzrost zdolności białych krwinek do atakowania komórek szkodliwych.

Uśmierzanie bólu

Chociaż w niektórych badaniach, w których brane pod uwagę były pestki moreli i działanie ich związków przypuszczalnie przeciwnowotworowych, nie wykazano zmian w komórkach nowotworowych, za to niektóre z badań stwierdzały, że pacjenci deklarowali zmniejszenie bólu.

Reklama

Co takiego jest w pestce moreli i jak działa?

Olej morelowy jest bladożółty, naturalnie delikatny, czasem lekko gorzki

W oleju pozyskiwanym z pestek moreli, znajduje się głównie kwas oleinowy – omega 9 (60%) i kwas linolowy – omega 6 (30%)

Dzięki tym kwasom, olej z moreli jest znany z właściwości nawilżających skórę, co pomaga zmniejszać efekty starzenia się skóry, jak pojawianie się linii mimicznych i zmarszczek. Może również sprawdzić się przy skórze problematycznej, zatrzymując odpowiedni poziom jej wilgotności i redukując trądzik. Stosowany na włosy, poza ich nawilżeniem, wspomaga ich wzrost.

Znajdziesz tam również:

Kwas palmitynowy (nasycony kwas tłuszczowy), który pomaga ukoić i zmiękczyć skórę oraz odżywić włosy

Kwas stearynowy, uwalnia skórę od brudu i potu, usuwając nadmiar sebum, włosy chroni przed zniszczeniem. W kosmetykach naturalnych, działa jak organiczny konserwant

Witaminę A, spowalniającą oznaki starzenia, ponieważ działa przeciwutleniająco i pomaga nawilżać i skórę i włosy. Łagodzi również podrażnienia, wspomaga regenerację, zapobiega utracie wilgoci

Znajdziesz tam też witaminy B w tym B17, C, E, K i sole mineralne

Stosując olej w kosmetyce warto pamiętać, że jest on odpowiedni do każdego rodzaju skóry, doskonały dla małych dzieci. Dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu.

Źródła
doctor.ndtv.com, draxe.com, acanceresearch.com, fruush.in, ncbi.nlm.nih.gov

Poprzedni Olejowanie skóry – hit czy kit?
Następny Olejek eteryczny z Róży ( Rosa Centifolia ), czyli…

Brak Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *