Olej z Czarnuszki – jak, po co, dlaczego?


olej z czarnuszki

Modne małe czarne, czyli 9 dowodów na to, że olej z czarnuszki może wpłynąć na Twoje wewnętrzne i zewnętrzne piękno i witalność.

Mała czarna to zawsze dobry wybór, a małe czarne, powinny regularnie zacząć ci towarzyszyć. Jeśli troszczysz się o szyk i styl, uwzględnij w swojej diecie zdrowe trendy, z olejem z czarnuszki na czele. Najlepiej BIO, organic.

olej z czarnuszki
Z czego tak naprawdę jest ten olej?

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z nasion czarnuszki (Nigella Sativa) czy inaczej czarnego kminku, wywodzącego się z południowo-zachodniej Azji, obszarów Morza Śródziemnego i Afryki.

Małe czarne w akcji

Jedne z obiecujących badań, sprawdziły możliwości małych czarnych ninja w zetknięciu z bakteriami lekoopornymi.

Jak jest?

W odniesieniu do Narodowego Instytutu Zdrowia:

– szczepami bakterii opornymi na środki przeciwdrobnoustrojowe, czyniącymi je praktycznie niemożliwymi do leczenia, są te powodujące: HIV, gronkowca, gruźlicę, grypę, rzeżączkę, candidę i malarię

– 5-10% pacjentów szpitalnych jest zarażonych tego typu bakteriami, z czego ponad 90 tys z nich umiera każdego roku, co w porównaniu do śmiertelności tego typu pacjentów w roku 1992, wzrosło o liczbę ponad 12 tys

– osoby zakażonego tego typu bakteriami, narażone są na dłuższe pobyty w szpitalach, ich leczenie jest bardziej skomplikowane, a możliwość zdrowienia utrudniona

Co sprawdzono?

Badanie przeprowadzone przez naukowców miało na celu ustalenie, jak radzi sobie olej z czarnuszki z lekoopornymi bakteriami i antybiotykami min. jak amoksycylina, gatifloksacyna i tetracyklina.

W wymienionych badaniach na 144 badanych szczepów, z których jak wspomniano, większość była oporna na działanie wskazanych leków, aż 97 z nich zostało wyhamowanych przez olej z czarnego kminku.

Poza olejkiem z oregano, niewiele substancji naturalnych jest w stanie wykazać tak duży potencjał w eliminacji drobnoustrojów i okazało się, że olej z czarnuszki szczególnie skuteczny okazał się na szczepy lekooporne jak P. aeruginosa (pałeczka ropy błękitnej) S. aureus (gronkowiec złocisty).

Działanie takie zawdzięcza trzem kluczowym naturalnym substancjom chemicznym

  1. Tymochinon 30-48%, który wykazuje działanie przeciwdrgawkowe (20-22), przeciwutleniające (23), przeciwzapalne (24), przeciwnowotworowe (25), przeciwbakteryjne (26) i przeciwgrzybicze (27).
  2. Tymohydrochinon
  3. Tymol

Reklama

Za olejem z ziarenek czarnuszki murem stoją:

Fitochemikalia

Zajmując się rosnącym problemem odporności na grzyby i pleśnie, przetestowano składowe/komponenty oleju z czarnuszki pod kątem działania na 30 patogenów i uzyskano informację, że:

Każdy ze składników, wykazywał 100% wyhamowanie każdego z 30 patogenów

Tymochinon okazał się najlepiej działającym związkiem przeciwgrzybicznym

Tymol okazał się najsilniej działający na pleśnie

W podsumowaniu, olej z czarnuszki został uznany za unikalny, ponieważ jego skład chemiczny, zawierał substancje działające razem jak i osobno, udowadniając, że w obliczu wspomnianych fitochemikaliów, ani grzyby ani pleśnie nie mają warunków na rozwijanie się.

Tymochinon, aktywny składnik czarnych nasionek, jest dobrze znany z właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, co pomaga w sytuacji zapalenia mózgu, cukrzycy, astmie czy karcynogenezie.

Substancja ta działa jako wolny rodnik lub skuteczny wymiatacz rodników ponadtlenkowych. Chroni również wątrobę przed toksynami.

Tymol to aktywny składnik, który nadaje olejkowi eterycznemu właściwości wspierające proces LECZENIA. Jest naturalnym monoterpenem, o szeregu przydatnych właściwości:

– powszechnie stosowany jako środek pomagający w eliminacji wielu wirusów, gruźlicy

– stosowany jako środek dezynfekujący do celów ogólnego przeznaczenia i medycznych

– jest szybko rozkładającym się, naturalnym pestycydem

– używany w środkach kosmetycznych – perfumach, środkach aromatyzujących, płynach do płukania ust

Niezwykłe korzyści płynące strumieniem oleju z czarnego kminku:

Literatura naukowa, podkreśla zdolność działania nasion z czarnuszki, w zapobieganiu rakowi, cukrzycy, otyłości, wypadaniu włosów, chorobom skóry czy zakażeniom, jak MRSA

1. Wsparcie w walki z rakiem

Dzięki swoim silnym fitochemikaliom i zdolnościom antyoksydacyjnym, wykazano, że olej z czarnuszki, pomaga w naturalny sposób wspierać leczenie raka.

Naukowcy chorwaccy za pomocą badania na zwierzętach, ocenili aktywność przeciwnowotworową tymochinonu i tymohydrochinonu, gdzie przyczyniły się one do 52% zmniejszenia liczby komórek nowotworowych.

Białaczka, Rak piersi, Guz mózgu, Rak trzustki

Rak trzustki – Tymochinon, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, jest w stanie hamować rozwój raka trzustki, jak i zabijać/eliminować komórki raka trzustki

2. Promowanie zdrowia wątroby

Czyli jednego z najważniejszych organów w organizmie. Prawie każda toksyna jest przetwarzana przez wątrobę, a żółć przez nią wytwarzana pomaga w trawieniu tłuszczów i oczyszczając ciało, czyni je zdrowym. Osoby ze słabą czynnością wątroby,  w wyniku spożywania alkoholu, leków czy chorób, stosując olej z nasion Nigella Sativa, mogą przyspieszyć proces gojenia, ponieważ czarnuszka pomaga zapobiegać uszkodzeniom jak i chorobom wątroby.

3. Pomoc w zwalczaniu cukrzycy

Badacze z Indian Council of Medical Research, podkreślają, że olej z nasion czarnuszki, „powoduje stopniową, częściową regenerację komórek beta trzustki, zwiększa obniżone stężenia insuliny w surowicy i zmniejsza podwyższone stężenie glukozy w surowicy”, co jest całkiem istotne, bo czyni czarnuszkę jedną z niewielu substancji, mogących wpływać na uniknięcie cukrzycy typu 1 i 2.

Zgodnie z badaniami, Nigella Sativa – nasiona czarnego kminku, „poprawiają tolerancję glukozy, równie skutecznie jak metformina, jednak nie wykazując przy tym znacznych działań niepożądanych i posiada bardzo niską toksyczność” (w przeciwieństwie do metforminy).

4. Wsparcie w redukcji masy ciała

Badania udowadniają, że olej z czarnuszki jest jednym z najskuteczniejszych środków, wspierających odchudzanie. Suplementując czarnuszkę, badani mieli obniżone BMI oraz zmniejszony obwód pasa.

Reklama

5. Ochrona skóry

Wykazuje skuteczność zbliżoną do organicznego związku chemicznego z grupy glikokortykosteroidów. Stosowanego jako lek hormonalny o silnym działaniu przeciwzapalnym. Czarnuszka bez skutków ubocznych.

6. Wsparcie czupryny

Poza naturalną pielęgnacją skóry głowy, olej z czarnuszki poprawia stan włosów. Z uwagi na zawartość nigellone, który działając jak środki przeciwhistaminowe, może zapobiegać wypadaniu włosów, z powodu androgenicznego łysienia lub łysienia plackowatego. Dodatkowe właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne, wspierając zdrowie skóry głowy, eliminują łupież i suchość skóry, jednocześnie poprawiając stan włosów.

7. Wsparcie w leczeniu infekcji (MRSA)

Pośród wszystkich superbakterii gronkowiec złocisty, jest tym napawającym grozą otoczenie szpitalne i domy opieki. Ponieważ zwykłe zakażenia gronkowcem, nie poddają się leczeniu antybiotykami, osoby starsze przy udziale zabiegów inwazyjnych – zabiegi chirurgiczne, dożylne, sztuczne stawy – są szczególnie narażone na infekcję tą bakterią. Dodatkowo rosnąca populacja osób w podeszłym wieku, czyni tą chorobę zagrożeniem dla zdrowia publicznego.

Naukowcy z Pakistanu pobrali kilka szczepów MRSA  odkryli ich wrażliwość na czarnuszkę, co dowodzi, że czarny kminek może pomóc spowolnić lub zatrzymać MRSA przed niekontrolowanym rozprzestrzenianiem się.

8. Poprawa płodności

Mężczyźni przyjmujący olej z czarnuszki dwa razy dziennie, w ilości 2,5 ml, przez dwa miesiące, w porównaniu do grupy placebo, mieli zwiększoną liczbę plemników i zwiększoną ich ruchliwość.

9. Wyrównanie poziomu cholesterolu

Po 6 tygodniach od podania zwierzętom z cukrzycą niskich dawek nasion czarnuszki, spadły poziomy glukozy, całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL, przy jednoczesnym wzroście HDL.

Podobny efekt uzyskano na badaniach na ludziach, z niewielkim nadciśnieniem, gdzie po 8 tygodniach suplementacji czarnuszką, obniżone było również skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi.

Jak korzystać z dobrodziejstwa małych czarnych?

Zaczynając przygodę ze stosowaniem na skórę oleju z czarnuszki, dobrze rozcieńczać go w oleju bazowym jak kokosowy lub migdałowy. Pomaga on w uporaniu się z typowymi problemami skórnymi, jak trądzik i wypryski, dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwzapalnemu. Niektórzy stwierdzają możliwość jego działania w łuszczycy i trądziku różowatym.

Aby skorzystać z jego potencjału, w stosowaniu na skórze, do masażu rozgrzewającego można dodać kroplę do oleju bazowego.

W zastosowaniu do skóry głowy i włosów, dodaje się kilka kropli do szamponu lub odżywki.

Produkcja własnych naturalnych perfum z wykorzystaniem olejków eterycznych, może mieć jako bazowy olej z czarnuszki, który urozmaici go nutą bazową z pieprznym zapachem.

Jeśli stosujesz olej z czarnuszki, wysokiej jakości i czysty, możesz dodawać go do wszelkich potraw – dan mięsnych, zup, gulaszy, a nawet smoothies i chai tea lub kawy z nutą orientu.

Jeśli chcesz by olej z czarnuszki zagościł w Twoim domu, zdecyduj się na taki, który jest czysty, ma certyfikat organiczny i najlepiej jest zimnotłoczony, podnosi to jego walory smakowe i zapachowe, zatrzymując przy tym wszelkie niezbędne wartości.

Środki ostrożności i ewentualność skutków ubocznych.

Czarnuszka aplikowana na skórę lub stosowana wewnętrznie, może spowodować podrażnienie skóry, dlatego przed zastosowaniem, zaleca się wykonanie testu płatkowego, celem upewnienia się, że nie wystąpi reakcja negatywna na olej. Zawsze unikaj dostania się do oczu.

Olej z czarnuszki stosowany wewnętrznie, może powodować rozstrój żołądka, wymioty lub zaparcia. Może nieść ryzyko zwiększenia możliwość napadu u osób z epilepsją.

Zalecana jest rozmowa z lekarzem prowadzącym lub specjalistą, w przypadku ciąży, karmienia piersią, cukrzycy, niskiego ciśnienia krwi, zaburzenia krwawienia, lub zażywanych stale leków.

W sytuacji planowanego zabiegu, olej z czarnuszki, powinien być odstawiony, co najmniej 2 tygodnie przed planowaną datą.

Upewnij się, że olej jest w miejscu pozbawionym wysokiej temperatury, światła i poza zasięgiem dzieci.

Podsumowanie

Olej z czarnuszki, olej z czarnego kminku, pochodzi z nasion Nigella Sativa i ma długa historię stosowania w medycynie niekonwencjonalnej.

Liczne badania dowodzą, że olej z czarnuszki, może wspierać walkę z różnymi rodzajami nowotworów, w tym piersi, prostaty i mózgu.

Naukowe doniesienia, wskazują że czarnuszka wspomaga zdrowe funkcjonowanie wątroby i może eliminować bakterie oporne na działanie antybiotyków.

Inne spektrum działania oleju z czarnego kminku, obejmuje pomoc w cukrzycy, wysokim ciśnieniu krwi, wysokim poziomie cholesterolu i otyłości.

Również problemy skórne, jak trądzik, egzema, wypadanie włosów, mogą być eliminowane przy użyciu oleju z czarnuszki. Aby uzyskać jak najbezpieczniejszą i najbardziej korzystną formę tego oleju, wybieraj czysty BIO, organiczny, zimnotłoczony.

Źródła
britannica.com, niaid.nih.gov, researchgate.net, connection.ebscohost.com, ncbi.nlm.nih.gov, mdpi.com, clinicaleducation.org, jofem.org, stylecraze.com, mayoclinic.org, czytelniamedyczna.pl,

Poprzedni Olej Rycynowy - Zastosowanie
Następny Olej z Krokosza - oponka i sadło spadło

Brak Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *