Olej z Krokosza – oponka i sadło spadło


Próbujesz przed urlopem pozbyć się upartego tłuszczyku na biodrach albo podrygującej oponki?

Olej szafranowy (szafran łąkowy), inaczej olej z krokosza barwierskiego, oferuje spektrum możliwości zdrowotnych, które będziesz chciała wprowadzić do swojego życia na co dzień. Dlatego zalecane jest, wasze bliższe poznanie się!

Warto, poza pełnymi ziarnami, owocami, warzywami i trzymaniem w równowadze swoich żarłocznych popędów, skropić oleistym kropidłem oleju z krokosza, dostarczane sobie jadło.

Dlaczego?

Olej z krokosza barwierskiego, tłoczony z nasion, jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym jedno i wielonienasyconych, które są niezbędne do funkcjonowania twojego organizmu.

Przykładowo, tłuszcze znajdujące się w oleju szafranowym, pomagają w regulacji hormonów i usprawniają działanie pamięci.

Ułatwiają również organizmowi wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K , zapewniając przy okazji, uczucie sytości.

Olej szafranowy ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych, uważanych za niekorzystne, w porównaniu do oliwy z oliwek, oleju z awokado czy słonecznikowego.

A to duży plus, bo założę się że oliwę lub słonecznik w domu masz, a krokosza jeszcze nie.

Bacz na to, że jeżeli w Twojej diecie, przeważają tłuszcze o korzystnym działaniu, pomagają one zmniejszać stan zapalny i wspierają optymalną pracę serca.

Wybieraj dla siebie dobrze.

Oleje z krokosza dostępne na rynku to olej wysoko oleinowy lub wysoko linolowy. Oba z nich zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej wysoko oleinowy można wykorzystać do gotowania w wysokich temperaturach, a wysoko linolowy, zawierający większą ilość tłuszczów wielonienasyconych, świetnie sprawdzi się w sałatkach.

A my sprawdźmy, po co nam akurat w kuchni ten bez gotowania?

Po pierwsze, wszystko co jest bez gotowania jest łatwiejsze.

Kolejno, okazuje się, że olej z krokosza normuje poziom cukru we krwi

Badania przeprowadzone w 2016, sugerują że dieta bogata w tłuszcze nienasycone, może poprawiać regulację poziomu glukozy we krwi.

Zastąpienie niektórych źródeł węglowodanów lub tłuszczów nasyconych, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zwłaszcza wielonienasyconymi, miały korzystny wpływ na poziom cukru we krwi i wydzielanie insuliny.

Kolejne badanie przeprowadzone w 2011, wskazało na wyregulowanie poziomu cukru we krwi u niektórych osób, spożywających dziennie ten olej w ilości 8g, przez okres 4 miesięcy.

Uczestnikami były kobiety z cukrzycą typu 2, otyłe, po okresie menopauzy. Naukowcy sugerują, ze osoby chore na cukrzycę i stosujące leczenie, mogą jednocześnie wykorzystywać wysokiej jakości tłuszcze, do zmniejszenia problemów związanych z tym schorzeniem.

Może obniżać poziomu cholesterolu i wspierać kondycję serca

Wspomniane powyżej badanie z roku 2011 , dostarczyło dodatkowej informacji. Po 4 miesiącach regularnego stosowania oleju z krokosza, poprawie uległ poziom cholesterolu osób biorących udział.

Twierdzenie naukowców z American Heart Association, sugerujące, że tłuszcze nienasycone mogą obniżać poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) lub tzw. „złego” cholesterolu, zostało zatem poparte.

Doskonale, bo zbyt wysoki poziom cholesterolu, jest czynnikiem ryzyka chorób serca.

A olej szafranowy, wspiera serce w jeszcze jeden sposób –

Tłuszcze nienasycony zawarte w jego składzie, mogą rozrzedzać krew i zmniejszać lepkość płytek, co z kolei sprawdzi się, jako pomoc w zapobieganiu zakrzepom krwi, prowadzącym min. do udarów i zawałów.

Dzięki jego wykorzystaniu w diecie, naczynia krwionośne, są bardziej drożne przez co, krew płynie bardziej swobodnie.

Stan zapalny pod kontrolą

Olej z krokosza barwierskiego, może również posiadać właściwości przeciwzapalne.

Kwasy tłuszczowe nienasycone, występujące w oleju szafranowym, poprawiły markery stanu zapalnego.

Daje to pozytywny wpływ na stany chorobowe jak cukrzyca i zaburzenia pracy serca.

Działa łagodząco na suchą skórę

Stosowanie oleju szafranowego miejscowo na suchą lub podrażnioną skórę, pomaga złagodzić stan zapalny, i nadaje jej miękki i gładki wygląd. Dzięki swojemu działaniu i zawartości witaminy E, jest olejem wykorzystywanym, jako składnik kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry.

Witamina E, zawarta w oleju z krokosza, od lat jest docenionym i ważnym składnikiem produktów kosmetycznych wspierając skórę w sytuacji ekspozycji na światło słoneczne i działanie wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyczyniają się do ich chorób.

Bezpieczny do stosowania w wysokich temperaturach kuchni

Nie wszystkie oleje nadają się do smażenia, ponieważ w wysokiej temperaturze uwalniane są wolne rodniki, wpływające niekorzystnie na organizm.

Olej z krokosza barwierskiego jednonienasycony do nich nie należy. Można śmiało korzystać z niego w kuchni do obróbki termicznej potraw, ponieważ ma wyższą temperaturę spalania niż oleje – kukurydziany, rzepakowy, sezamowy czy oliwa z oliwek.

Na korzyść przemawia również jego smak. Jest zdecydowanie bardziej łagodny, nie wpływając na aromat potraw jak olej kokosowy czy oliwa. Dzięki temu sprawdzi się idealnie do smażenia na patelni, głębokiego smażenia czy pieczenia.

Zwróć uwagę, że olej z krokosza wielonienasycony, nadaje się jedynie do zastosowania na zimno – w sałatkach i dipach. O tym było wyżej. Trzymaj go w lodówce by nie dopuścić do zjełczenia.

Reklama

Pojedliśmy więc wreszcie o tym, jak wykorzystać jego potencjał by zlecieć z tyłka albo z opony?

Niektórzy uważają, że wykorzystanie tego oleju w diecie, wspiera redukcję wagi.

Są też tacy, którzy twierdzą, aż 120 kalorii na jedną łyżkę, nie jest dawką energetyczną sprzyjającą, obniżeniu ilości tłuszczu w organizmie.

Ale, ale…

Odrobina dodana do sałatki, nie tylko poprawi jej smak i wartość odżywczą. Zaspokoi też apetyt i wesprze regulację poziomu cukru, co może zapobiec napadom głodu. A z tym, trzymając dietetyczny fason, jest chyba najwięcej problemów. Bo jeść się chce!

I może zrezygnuj z majonezu, gotowych dressingów, i tłuszczu w chipsach, a strzel sobie kilka łyżeczek na potrawy różnej postaci.

A obok orzeszków, nasionek i bio rybki, dodaj go do skonsumowanych tłuszczów zdrowych, w dziennej dawce.

Czy toto tłuste może mieć efekty uboczne?

Mało prawdopodobe jest, żeby dopadło Cię tłuste widmo niepokoju, jeżeli nie będziesz go pić szklankami.

Umiar, zawsze umiar jest dobry. We wszystkim.

Jednakże, jeśli masz niską krzepliwość krwi, zabieg z krwią w roli głównej w planach, zwróć uwagę, że olej z krokosza, ułatwiając krwi swobodny przepływ, zażywany regularnie, może w takich sytuacjach okazać się ryzykowny. Dlatego dłuższą chwilę przed cięciem, odstaw go sobie. Nawet gdy jest to tylko liposukcja.

PODSUMOWANIE

Olej z krokosza barwierskiego, zawiera zdrowe tłuszcze, tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe

Spożywany z umiarem, może wspomóc poprawę stanu zdrowia, dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi, usprawnieniu pracy serca i zmniejszając stan zapalny organizmu.

Może być stosowany do wspomagania problemów skóry suchej i podrażnionej.

Jednonienasycony doskonale sprawdzi się w kuchni, zmniejszając ryzyko kontaktu z wolymi rodnikami.

Sprawdzi się jako składnik zrównoważonej diety.

Zaspokoi Twój apetyt, regulując poziom insuliny i broniąc Cię przed wilczym pędem do lodówki.

Nim poddasz się zabiegowi, gdzie poleje się krew, nie stosuj go lepiej wewnętrznie, o nie.

Źródła 1 2

Poprzedni Olej z Czarnuszki - jak, po co, dlaczego?
Następny 10 miętowych super mocy Mięty pieprzowej

Brak Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *