Olej z pestek winogron.

Oleje

Jakość oleju uzależniona jest od szeregu czynników. Od sposobu ich wytłaczania, butelkowania, rodzaju nasion z których pochodzą jak i wcześniejszej uprawy roślin z których pochodzą.

Dzisiaj pod lupę bierzemy olej z nasion winogron.

Doskonała zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA – omega-6 i 3, wspierajaca hormony, mózg, serce jest tutaj ogromnym plusem, zalecane jest jednak korzystanie z oleju winogronowego poza blatem stołu.

Dlaczego?

Wysoki poziom PUFA i omega-6 w tym z nasion winogron, łatwo może być przekroczony przy korzystaniu z bogactwa innych dostępnych na rynku olei. Jeśli chcemy łyżkę dodać do sałatki to ok, jednakże nie trudno przesadzić z ilością, sumując wszystkie tłuszcze, również te w postaci schrupanych pestek słonecznika.

Nasz olej z pestek winogron za to świetnie sprawdzi się stosowany na ciało.

Reklama

olej z pestek winogron
BEWIT - OLEJ Z PESTEK WINOGRON 200ML

Zastosowanie oraz korzyści oleju z pestek winogron w kosmetyce.

Olej z pestek winogron pochodzi z wytłoczenia nasion winogron pozostałych po produkcji wina. Już samo to, brzmi fajnie.

Olej ten jest znany jako posiadający właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciw utleniające.

Dodając do tego kwasy omega, beta-karoten i witaminę E, które zawiera, powstaje – w czystej postaci – popularny jednoskładnikowy zabieg na skórę.

Z uwagi na możliwości jakimi charakteryzuje się olej z nasion winogron, ujarzmiając bakterie, znalazł zastosowanie w kosmetyce dla skóry problematycznej i trądzikowej.

Skład: NNKT – kwas linolowy (ok. 70%) zaliczany do omega-6

Kwas linolowy natłuszcza skórę, nie pozostawiając na niej tłustej warstwy. Tym samym jest pomocny przy regulacji sebum dla skóry z problemami, zmniejszając zmiany skórne w postaci trądziku.

Dodatkowo w składzie możemy wyróżnić:

– kwas oleinowy (ok.16%)

– kwas palmitynowy

– kwas stearynowy

– wit. E, D, K (E w łyżce 4 mg)

Witamina E odżywia skórę, jednocześnie nawilża ją, ujędrnia, nadając zdrowo wyglądający kolor.

Według przeprowadzonych badań, (1) uelastycznia skórę, posiada możliwość redukowania blizn jak np. rozstępy i te po zabiegach operacyjnych.

Oleje nierafinowane* są wytłaczane na zimno więc są całkowicie naturalne i zawierają więcej substancji odżywczych. Zachowują również swój naturalny zapach. Olej z pestek winogron jest praktycznie pozbawiony aromatu, dzięki czemu stanowi doskonałą bazę do mieszanek do masażu np. z zastosowaniem olejków eterycznych.

Antyoksydanty ograniczając wolne rodniki, spowalniają mechanizmy starzenia się skóry w związku z czym olej z pestek winogron działa przeciw starzeniowo. Jednym z antyoksydantów znajdujących się w składzie oleju z pestek winogron są proantocyjanidyny mogące zmieniać tonację w barwie skóry, rozjaśniając ją. Co więcej grupa tych związków (antyoksydantów), zmniejsza ilość wchłaniania szkodliwego promieniowania UV przez skórę.

Jak stosować olej z pestek winogron?

Bezpośrednio na skórę. Przed zaaplikowaniem na twarz, upewnij się, że nie masz alergii na poszczególne komponenty oleju z pestek winogron.

Jak to zrobić?

Na mały fragment skóry np. nadgarstka nałóż odrobinę a po wchłonięciu w skórę odczekaj 24h by upewnić się, że wszystko jest w porządku.

Jeżeli nie występuje u Ciebie niepożądana reakcja, możesz stosować czysty olej z pestek winogron, spróbuj dodawać go do kosmetyków do pielęgnacji ciała, stosuj do masażu, dodaj do niego olejki eteryczne by rozszerzyć jego działanie, dostosowując do konkretnego zapotrzebowania na pielęgnację, lub wsparcie w polepszeniu kondycji skóry lub organizmu.

*Rafinacja przy użyciu chemikaliów i wysokiej temperatury, niszczy/ zmienia pierwotny skład chemiczny i zmniejsza właściwości odżywcze pozyskiwanego oleju.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Źródła 1 2 3 4 5
Disclaimer

Pisanie tekstów jest dla nas radością. Chcemy dzielić się wiedzą i zdobywanymi wzmiankami dotyczącymi sił natury. Niniejszym traktując rzecz hobbystycznie informujemy, że wszelka merytoryka tutaj zawarta, ma funkcję informacyjną i nie służy diagnostyce ani poradom zdrowotnym. Według prawa zadania te są kompetencją lekarzy i tym się kierujmy.

Justyna Lichtenberg

Justyna Lichtenberg

analityk rzeczywistości, psycholog z otwartym podejściem do świata. Świadomość pochodzenia wprost z natury popycha ją do działań zgodnych z jej prawami. Wątrobę uważa za najpiękniejszy z narządów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *