Pachnotka-Perilla i Neem-Miodla Indyjska, słuszna pomoc w pielęgnacji skóry.


masaż głowy

Oleje zimnotłoczone nazywane są płynnym złotem. Dlaczego?

złoto w płynie

Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, czynią je substancjami godnymi do wprowadzenia do codziennej diety i kosmetyki.

Jeśli podkreślimy do tego fakt, że oleje zimnotłoczone mają lecznicze właściwości, warto przyjrzeć się im bliżej.

W tej notatce, weźmiemy pod lupę dwa, wchodzące szturmem w zakres zainteresowania masażystów i kosmetologów, koncentrując się przede wszystkim na możliwościach ich oddziaływania na skórę.

Szanowni Państwo, przed Wami PERILLA (pachnotka olej) i NEEM (miodla indyjska olej).

Perilla, kosmetyczna pieszczota.

Perilla wywodząca się z obszaru Chin, Indii, Japonii, jest uprawiana jako roślina oleista, o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.

Olejem wytłoczonym z nasion doprawia się posiłki zimne, ponieważ w wysokich temperaturach traci on swoje właściwości.

Jego dobrodziejstwo charakteryzuje się obecnością min. flawonoidów, przeciwutleniacza w postaci kwasu kofeinowego oraz kwasu rozmarynowego, nadającego mu możliwości eliminowania patogenów jak wirusy, bakterie i grzyby.

Pachnotka stosowana na skórę łatwo się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu, czyniąc go ideałem do stosowania w pielęgnacji ciała i włosów.

Wspomniany potencjał antyoksydacyjny, jest 3-4 krotnie wyższy niż oleju arganowego, co doskonale spowalnia proces starzenia.

Ponadto olej z Pachnotki wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i przyspiesza produkcję kolagenu, rozjaśniając przy tym przebarwienia.

Reklama

masaż rąk

Pomaga złagodzić skutki alergii oraz uszkodzenia skóry.

Zmniejszając rogowacenie naskórka, pomaga przy zmianach łuszczycowych.

Jest chętnie stosowany przy nerwobólach i masażach leczniczych.

Czego chcieć więcej?

Drogie kremy anty-aging właśnie zyskały naturalną i zdecydowanie tańszą konkurencję.

Neem mocniejszy kaliber przy dysfunkcjach skóry.

Neem pochodzi z Indii, gdzie szeroko stosowany jest w preparatach ajurwedy od tysięcy lat.

Roślina zyskała tam miano „obiecanej” ze względu na uznanie jej za uniwersalną i jedyną zdolną, do uleczania różnorakich dolegliwości i chorób.

Dzięki zawartości azadirachtyny, każda jej część może wpływać na poprawę stanu zdrowia, oddziałując korzystnie na ciało człowieka.

Wspomniany czynnik chemiczny nadaje jej właściwości antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzbicze i przeciwzapalne. Olej z miodli indyjskiej działa również przeciw pasożytniczo i owadobójczo.

 Ryzykowne olejki eteryczne – słowo o bezpieczeństwie 

Miodla indyjska, stosowana zewnętrznie eliminuje zmiany skórne, spowodowane zakażeniami, chroni przed stanem zapalnym i koi skórę w przypadku problemów typu trądzik, łuszczyca, egzema.

Neem rozcieńczony z innym, np. kokosowym, wmasowany w bolące części ciała, może pomóc uporać się ze zmianami zapalnymi w obrębie stawów.

Reklama

twarz

Spektrum możliwości neem, niosąc pomoc w walce z infekcjami, może również wpływać na wzmacnianie całego układu odpornościowego.

Należy pamiętać, że olej wytłaczany z jej owoców, jest niezwykle silny, dlatego należy stosować go w rozcieńczeniu z innymi substancjami, np. pachnotką.

Nie zaleca się korzystania z jej dobrodziejstwa w postaci skoncentrowanej (bez rozcieńczenia) ani wewnętrznie, bo w zbyt dużym stężeniu może okazać się toksyczna powodując podrażnienia.

Powyższe oleje z uwagi na możliwości jakie oferują dla skóry, są godne uwagi jako alternatywa w jej pielęgnacji, czy naturalne wsparcie w kuracji dermatologicznych zmian skórnych.

Poprzedni Olej z pestek winogron.
Następny Wetiweria pachnąca (Vetiveria zizanoides)

Brak Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *