Przestań się starzeć z mikroalgami – Spirulina i Astaksantyna


Przestań się starzeć z mikroalgami – Spirulina i Astaksantyna

Poznaj się z karotenoidem pochodzącym z mikroalg, który zapewnia szerokie spektrum działania przeciwstarzeniowego.

Ciekawa?

Zahaczę tutaj o temat substancji, o mocy większej niż beta-karoten, luteina i witamina E –o Astaksantynę, jednym z najpotężniejszych odkrytych lipofilowych przeciwutleniaczy.

Jest ona typem karotenoidu, czyli naturalnym pigmentem, nadającym kolor np. łososiom, homarom czy algom.

Jasnoczerwony kolor, fauny i flory występuje dlatego, że ten przeciwutleniacz bioakumuluje się w organizmach które go jedzą.

Główne naturalne źródło astaksantyny, występuje w mikroalgach Haematococcus pluvialis -wytwarzają ją do ochrony przeciwutleniającej, w odpowiedzi na światło lub inne czynniki środowiskowe.

Często jest też znajdowany u zielenic, w które wliczone są zielone algi.

Astaksantyna jako silny przeciwutleniacz, w badaniach wykazała, że zapewnia znacznie lepszą ochronę przeciwutleniającą niż karotenoidy beta-karoten, likopen i luteina, a także alfa-tokoferol, i w związku z tym jest uważana za jeden z najlepszych środków do ochrony błon komórkowych.

Wykazano również, że naturalna astaksantyna, przy eliminowaniu wolnych rodników, jest 20 razy silniejsza niż syntetyczna.

Nie jest wytwarzana przez ssaki, zatem ważne jest aby pozyskiwać ją z diety.

Na gram, zawiera 2800% więcej beta-karotenu niż marchewki, 3900% więcej żelaza niż szpinak, 600% więcej białka niż tofu i 280% więcej siły przeciwutleniającej niż jagody.

1

Zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe?

Istnieją poważne badania kliniczne i przedkliniczne (wyszukiwania dotyczące „astaksantyny” w PubMed, prezentuje 365 publikacji, z których około 50 to badania kliniczne), na temat korzyści zdrowotnych, tego silnego przeciwutleniacza chroniącego błonę komórkową, który również łatwo pokonuje barierę krew – mózg.

Szerokie spektrum jej działania obejmuje możliwości, od zapobiegania bólom stawów po wysiłku i zapewniania ochrony przeciwzapalnej w ośrodkowym układzie nerwowym, oczach i mózgu, po działanie jako doustny środek wspierający ochronę przeciwsłoneczną czy poprawę elastyczności skóry.

Trzeba pamiętać, że astaksantyna potrzebuje kilku tygodni, aby wyjawić wszystkie swoje zalety działając w organizmie.

Czy jako antyoksydant, zadziała jako skuteczny środek zaradczy w przypadku reakcji zapalnej organizmu?

Oczywiście.

Właściwości antyoksydacyjne przeciwutleniaczy są uważane za ochronne przed określonymi typami chorób przewlekłych, powstrzymują skórę przed zbyt szybkim starzeniem się i łagodzą stan zapalny organizmu.

2 7

Sprawdźmy to w odniesieniu do wybranych fragmentów ciała.

Mózg

Astaksantyna zwiększa aktywność mózgu i chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniem. Jednocześnie może zwiększyć liczbę nowych neuronów, chroniąc mózg przed stanem zapalnym związanym z chorobami neurodegeneracyjnymi.

Zachowanie jego sprawności na poziomie młodości, jest chyba najwięcej warte.

Liczne badania wskazują na stan zapalny i stres oksydacyjny jako przyczynę związanego z wiekiem spadku funkcji poznawczych i otępienia.

Jako rozpuszczalny w tłuszczach składnik odżywczy o powinowactwie do tkanek tłuszczowych, takich jak mózg, astaksantyna zdaje się dobrym wyborem dla funkcjonowania poznawczego i neuroprotekcji.

Oczy

Astaksantyna chroni oczy przed uszkodzeniem wywołanym światłem, a także poprawia ostrość widzenia oraz zmniejsza zmęczenie oczu.

Serce

Niebiesko-zielone gatunki glonów, takie jak spirulina i chlorella, mogą pomóc w ochronie przed chorobami sercowo-naczyniowymi ze względu na ich zdolność do obniżania poziomu lipidów we krwi, zwalczania wolnych rodników i wywierania działania przeciwzapalnego w organizmie. Australijczycy np. (bad. 2009), przyjrzeli się dokładniej sercowemu problemowi i udowodnili, że regularne zażywanie antyksantyny, skutecznie obniża markery wpływającego na serce stresu. Może ona również ograniczać proces powstawania zmian miażdżycowych.

Stawy i mięśnie

W badaniu klinicznym University of Memphis u osób przyjmujących astaksantynę po ciężkim wysiłku fizycznym nie wystąpił ból stawów w porównaniu z grupą placebo.

Badanie z 2011 r. Opublikowane w International Journal of Sports Medicine wykazało również, że astaksantyna poprawiła wyniki czasowe jazdy na rowerze wśród 21 kolarzy wyczynowych. Badanie na zwierzętach w Japonii wykazało, że astaksantyna była nawet w stanie zapobiec uszkodzeniom mięśni wywołanym wysiłkiem u myszy.

Nerki i wątroba

Wykazano, że Spirulina zapobiega uszkodzeniu tych narządów, zgodnie z badaniem opublikowanym w Lipids in Health and Disease.

Skóra

Astaksantyna może również poprawiać zdrowie skóry, ponieważ chroni przed zmianami związanymi z wiekiem, sprzyja gojeniu się ran oraz pomaga łagodzić stany zapalne i uszkodzenia komórkowe w wyniku ekspozycji na promieniowanie UV.

Skóra, pełni mnóstwo ważnych funkcji dla naszego organizmu, choćby zabezpieczając organy znajdujące się w środku. Zmarszczki, plamy starcze, nierówności czy poziom nawilżenia skóry, można poprawić stosując astaksantynę w diecie.

Działanie przeciwzapalne stymuluje odporność

Reakcja zapalna ma swój udział we wzmacnianiu odporności organizmu, poprzez jej stymulację, jednak ciągłe napięcie spowodowane różnorodnymi niedolami organizmu, jak min. uszkodzenia tkanek czy infekcja bakteryjna, mogą doprowadzić do zaburzeń typu cukrzyca, problemy z sercem czy jakiś niechciany twór nowotworowy.

Wszystko przez pobudzenie do działania odporności, dzięki zwalczaniu wolnych rodników.

Astaksantyna udowodniła, że obniża markery stanów zapalnych. Takie możliwości, mają daleki zasięg. Umożliwiają uniknięcie wystąpienia chronicznych niedomagań ciała a co za tym idzie obniżają ryzyko, poważniejszych zachorowań. Badaczom z Chin, udało się nawet wykazać, że może mieć właściwości przeciwnowotworowe, ograniczając namnażanie się i rozprzestrzenianie komórek rakowych.

Pojawia się coraz więcej badań dotyczących właściwości astaksantyny w obliczu onkologicznych trolli.

3 6

Gdzie dokładnie znaleźć to cudo i wprowadzić do swojego życia?

Dziki łosoś, krewetki, raki, homary, oraz łatwo dostępne dodatki do przegryzania i koktajli – algi np. jak wspomniana spirulina i chlorella!

 Ryzykowne olejki eteryczne –
słowo o bezpieczeństwie

Co to są algi? Inaczej glony.

Definicje są różne, ale często są uważane za proste rośliny wodne, które po prostu nie są bardzo podobne do roślin, ponieważ nie mają korzeni, łodyg ani liści, a jednocześnie mają prymitywne metody rozmnażania. Glony są członkami grupy głównie wodnych organizmów fotosyntetycznych należących do królestwa Protista.

Niektórzy eksperci nazywają glony roślinami, podczas gdy inni twierdzą, że są podobne do roślin, ale komórki mają cechy, których nie ma wśród roślin ani zwierząt.

Ekologiczna rola glonów polega na wytwarzaniu tlenu wraz z zapewnieniem podstawy piramidy żywieniowej oceanu. Algi występują w różnych rozmiarach, kształtach, kolorach i formach wzrostu. Mogą być jednokomórkowe lub wielokomórkowe i można je znaleźć w słonej i słodkiej wodzie.

Informacje o wartościach odżywczych glonów różnią się w zależności od ich rodzaju. Nas dziś interesuje to, że Spirulina i Chlorella dostarczają nam astaksantyny.

Do zwiększenia absorpcji i wykorzystania maksymalnych możliwości astaksantyny, zadbaj o zrównoważoną dietę. Najlepiej naturalną, z nieprzetworzonej żywności i bio.

Źródła

ncbi.nlm.nih.gov, cleaneatingmag.com, clinicaleducation.org, sciencedirect.com,draxe.com

Microalgae in Human Health

Hassan Nazih, Jean-Marie Bard, in Microalgae in Health and Disease Prevention, 2018

O’Connor I, O’Brien N. Modulation of UVA light-induced oxidative stress by beta-carotene, lutein and astaxanthin in cultured fibroblasts. J Dermatol Sci. 1998 Mar;16(3):226-30.

Kurashige M, et al. Inhibition of oxidative injury of biological membranes by astaxanthin. Physiol Chem Phys Med NMR. 1990;22(1):27-38.

Rodrigues E, et al. Scavenging capacity of marine carotenoids against reactive oxygen and nitrogen species in a membrane-mimicking system. Mar Drugs. 2012 Aug;10(8):1784-98.

Capelli B, et al. Synthetic astaxanthin is significantly inferior to algal-based astaxanthin as an antioxidant and may not be suitable as a human nutraceutical supplement. Nutrafoods. 2013 Dec 1;12(4):145-52.

Guerin M, et al. Haematococcus astaxanthin: applications for human health and nutrition. Trends Biotechnol. 2003 May;21(5):210-6.

Padurariu M, et al. The oxidative stress hypothesis in Alzheimer’s disease. Psychiatr Danub. 2013 Dec;25(4):401-9.

Akiyama H, et al. Inflammation and Alzheimer’s disease. Neurobiol Aging. 2000 May-Jun;21(3):383-421.

Manabe Y, et al. Dietary astaxanthin can accumulate in the brain of rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2018 Aug;82(8):1433-6. Rao AR, et al. Effective inhibition of skin cancer, tyrosinase, and antioxidative properties by astaxanthin and astaxanthin esters from the green alga Haematococcus pluvialis. J Agric Food Chem. 2013 Apr 24;61(16):3842-51.

Poprzedni 7 wskazówek na orientację pozytywną, czyli…
Następny Fennel – Koper włoski ( Foeniculum vulgare )

Brak Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *